Ontdek Omroep.nl

De Invasie

|Actueel

Dit programma wordt momenteel niet uitgezonden

De Invasie

Wat gebeurt er als zes eigentijdse rappers terechtkomen in een traditioneel gesloten gemeenschap als bijvoorbeeld Staphorst? In het nieuwe TROS-programma De Invasie neemt Brownie Dutch iedere week een andere groep rappers mee naar een kleine gemeenschap.

Onder anderen Murda Turk, Negativ, RBdjan, Negativ en Kleine Viezerik krijgen twee dagen de tijd om samen met Brownie kennis te maken met deze onbekende plaats en de bewoners. Alles wat zij leren over de lokale folklore, markante personen en bijzondere gewoontes moeten de rappers verwerken in een tekst die zij als muzikale ode aan het dorp live rappen ten overstaan van alle bewoners.

De Invasie is een vrolijke en soms schurende cultuurclash waarin de rappers zich onderdompelen in authentiek folkloristisch Nederland. Gaan de deuren open in Staphorst, ontvangen zij een warm welkom in het stadje Thorn en lukt het de rappers om de harten van alle Hindeloopers te veroveren?

Aflevering 6: Yerseke woensdag 12 juni 21.25 uur

Voor de laatste aflevering van De Invasie stappen Brownie Dutch, Kleine Viezerik, Negativ, Murda Turk, Darryl en Mr. Polska in de bus richting het Zeeuwse Yerseke.

Het dorp staat bekend om de jaarlijkse mosseldagen en haar oesterputten. Deze laatste zijn volgens locoburgemeester Kees Knuit een must-see van cultureelhistorische waarde. Reden genoeg voor Kleine Viezerik, Mr. Polska en Murda Turk om de kaplaarzen aan te trekken en de oesterputten in te springen. Polska en Turk laten de oesters aan zich voorbij gaan, maar Kleine Viezerik slurpt het eetbare weekdier dapper naar binnen. Helemaal als hij hoort dat oesters een goedkoper alternatief zijn voor Viagra.    

Brownie, Darryl en Negativ nemen een kijkje bij de repetitie van het gereformeerde koor van Yerseke waar Brownie de gospelklassieker ‘Oh Happy Day’ introduceert. Na dit muzikale intermezzo stappen Darryl en Negativ aan boord bij de echte mosselman, die blijkbaar niet in Scheveningen woont. Voor Brownie het moment om, geÔnspireerd door het nummer ‘Zomer In Zeeland’ van Saskia & Serge, in de bus te werken aan de beat voor de ode aan Yerseke.

Samen met het lokale dweilorkest brengen de rappers hun muzikale ode aan het dorp en zetten zij de bewoners van Yerseke letterlijk en figuurlijk in zonnetje.

Aflevering 5: Staphorst woensdag 5 juni 21.30 uur

Staphorst staat bekend om de zwartekousenkerk, traditionele klederdracht en als een van de meest gesloten gemeenschappen van ons land. Hoe reageren de bewoners aldaar als zes rappers hun dorp bezoeken? Hoe reageren Brownie, Kleine Viezerik, Negativ, Murda Turk, Nina en Keizer zelf in dit dorp waar volgens zeer strenge tradities wordt geleefd?

Het plaatselijke koor 'De Diekzangers' nodigen de rappers uit om samen op te treden. Daarnaast melken ze de koeien, wonen ze een doop bij en doen ze mee aan de motorcross.

De rappers maken verder kennis met de lokale specialiteit Stip, een brij van volle melk, boekweit en dobbelsteentjes spek met spekvet. Al deze indrukken en ontmoetingen moeten de rappers verwerken in een tekst; een ode die live ten overstaan van het hele dorp wordt gerapt.

Aflevering 4: Hindeloopen woensdag 29 mei 21.15 uur

In deze aflevering bezoeken Brownie Dutch, Kleine Viezerik, Negativ, Murda Turk, Sjaak en Mr. Polska het kleine dorp Hindeloopen. In het Friese dorp wonen nog geen 1.000 mensen.

Aangekomen in Hindeloopen splitst Brownie Dutch de groep op. Terwijl Brownie, Negativ en Kleine Viezerik ‘chickies proberen te hosselen’ bij het kitesurfen, bezoeken Murda Turk, Mr. Polska en Sjaak het schaatsmuseum waar een afgevroren teen in de vitrine ligt.

Ook wordt er tijdens een oefening met de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij een dame uit het water gered en ondertussen ontmoet de andere groep Titus, eigenaar van een klompen schildersbedrijf. Samen met hem gaan ze traditioneel klompen schilderen.

Hoe vergaat het de rappers als ze gaan vissen? En hoe gaan de inwoners van de stad er mee om een als Kleine Viezerik en Sjaak ze leren dansen? Opnieuw moeten de rappers aan het einde van hun bezoek alle belevenissen en indrukken verwerken in een rap die zij opdragen aan alle Hindeloopers.

Aflevering 3: Urk woensdag 22 mei 21.15 uur

Urk is een kleine en zeer hechte, kerkelijke gemeenschap. Hoe gaan zij om met een groep rappers die in twee dagen tijd alle ins en outs van hun dorp willen leren kennen?

Brownie, Kleine Viezerik, Negativ, Murda Turk, Kempi en Mr. Polska bezoeken de vuurtoren, gaan naar het Shantykoor Zuiderzeezangers, ontmoeten lokale rappers en gaan naar de kerk. Hun belevenissen en indrukken moeten de rappers verwerkten in een rap die zij opdragen aan de Urkers. Kortom; traditioneel Nederland ontmoet nieuw Nederland.

Aflevering 2: Giethoorn woensdag 15 mei 21.15 uur

In de tweede aflevering van De Invasie bezoeken de rappers Giethoorn in de kop van Overijssel. Veel huizen zijn op eilandjes gebouwd en dus alleen via bruggen bereikbaar. Het meeste verkeer gaat dan ook over het water.

Brownie Dutch, Kleine Viezerik, Negativ, Murda Turk, Mr. Polska en RBdjan ontmoeten de burgemeester, gaan palingvissen en dansen met de 'Gieterse Daansers'. Samen met het plaatselijke koor 'De Flaganten' bereiden de rappers een muzikale ode voor. Lukt het om de harten van de plaatselijke bewoners te veroveren of blijkt dit een brug te ver?

Aflevering 1: Thorn 8 mei 21.15 uur op Nederland 3

In de eerste aflevering van De Invasie bezoeken Brownie Dutch, Kleine Viezerik, Negativ, Murda Turk, Keizer en RBdjan het dorpje Thorn in Limburg. Thorn, ook wel het witte stadje genoemd omdat alle huizen in het centrum wit geschilderd zijn, heeft een kleine 2.000 inwoners.

Benito is de enige niet-blanke inwoner van dit idyllische dorpje en hij heeft de rappers uitgenodigd om kennis te komen maken met zijn 'hometown'. Om een gepaste ode aan het dorp te kunnen brengen, duiken de rappers in de geschiedenis van Thorn. Ze gaan op pad met de adellijke stiftdames van de abdij, leren schieten bij de schutterij en kruipen de schoolbanken in bij meester Snieker. Hilarische  spraakverwarringen en muzikale saamhorigheid in de eerste van zes afleveringen van De Invasie.


 Uitzendingen 

Twitter

Ik vind dit programma leuk. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

De TROS Nieuwsbrief is een wekelijkse e-mail service van de Grootste Familie van Nederland. Hierin vindt u nieuws over radio en tv uitzendingen, presentatoren, achtergrondinformatie over programma’s , activiteiten en evenementen en speciale acties, publieksoproepen, optredens, prijsvragen en exclusieve video- en fotoverslagen.

Sluiten